QR Code: Aardappelrooiband

Wat leuk dat je op zoek bent naar meer informatie over de producten van Dunlop! In deze blog beschrijven we het proces van het rooien tot verwerken van aardappelen. Een groot onderdeel van het werk van Dunlop is het produceren van transportbanden voor aardappelrooimachines. Misschien denk je er niet over na, maar elke keer dat jij een aardappel eet, wordt dat mede mogelijk gemaakt door onze fabriek. Gewoon hier uit Drachten.
Voordat de aardappel goed en wel op je bord ligt, komt hij in aanraking met verschillende transportbanden van Dunlop. De eerste stap in het oogsten van dit knolgewas wordt gedaan met een aardappelrooimachine, dit is een soort ploeg, die de aardappelen uit de grond naar boven ‘zeeft’. De akker komt vol te liggen met hoopjes aardappelen, die vervolgens worden opgepakt door een aparte tractor met daar aan vast een ander type machine. Deze machine heeft een transportband gemaakt van stroken Dunlop-band, verbonden door metalen stangen tot een soort rooster.
Door dit ‘rooster’ valt alle aarde en blad terug op de grond. De aardappel wordt los geschud van alle restjes zand en grond, en via een transportband met een opstaande profielen (chevrons, zie onder) in een aparte bak overgeheveld.

Een Chevronband op de nabewerkingstafel in onze fabriek in Drachten.

De transportbanden die door ons worden gemaakt zijn uitermate geschikt vanwege de nauwkeurigheid. Het komt namelijk vrij precies om de stroken band goed te laten samenwerken in het rooster. Dit rooster, het eindproduct, wordt trouwens niet door ons zelf gemaakt. De nabewerking en assemblage doet onze klant vaak zelf.
Terug naar de banden van Dunlop: deze zijn uitermate geschikt, omdat het ons erg goed lukt om een transportband van consistente dikte te produceren. Dat klinkt misschien simpel, maar in de praktijk komt het nogal eens voor dat er onregelmatigheden ontstaan in de band, bijvoorbeeld bij het kalander- of persproces. Als je de band daarna in stroken wilt snijden om een rooster te maken, is precisie erg belangrijk, anders is het rooster niet ‘recht’ en kan de band niet goed zijn werk doen!

 

Gelukkig kunnen wij dit type banden erg goed maken, en hebben wij daarom een erg groot aandeel in het produceren van alle aardappelrooibanden ter wereld.
Aardappelen worden na het oogsten opgeslagen in grote loodsen, waar zij in een berg blijven liggen totdat zij worden doorverkocht aan een leverancier. Ook in dit proces van opslag komen de transportbanden van Dunlop weer terug.
De grote trailers hebben namelijk zó ontzettend veel aardappelen in zich, dat deze met een schep niet te verplaatsen valt. Daarom zit er onderin de laadbak van de aanhanger een transportband. Daarmee worden de aardappelen voorzichtig uitgeladen door een ‘hallenvuller’, daar zit wéér een andere transportband op die de aardappelen op een grote bult in de opslagloods opstapelt.

 

Tot slot wordt de aardappel verkocht aan de klant, dit kunnen  uiteenlopende bedrijven zijn. Soms wordt er patat gemaakt van aardappel, soms worden ze gewassen en verwerkt tot stamppot. In het proces van verwerking van de aardappel komt Dunlop, je raadt het al, nóg een keer terug! Het is belangrijk om te weten dat rubber transportbanden niet geschikt zijn voor de verwerking van voedsel. Maar voordat de aardappel is geschild maakt dat niet zo veel uit, hij wordt immers nog schoongemaakt en verder verwerkt. In grote fabrieken worden de aardappelen omgetoverd tot het eten wat jij op je bord vindt. Daar draaien transportbanden overuren. Waarom? Ze brengen kilo’s aardappelen naar machines die ze uiteindelijk verwerkt.
Mocht je je ooit nog afvragen wat Dunlop precies doet? We hebben dus een grote rol in het verwerken van voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld aardappelen. Wil je meer weten over de producten van Dunlop of, belangrijker nog, deel willen uitmaken van de keten om van een aardappelplant – voedsel te maken? Kijk eens bij onze vacatures, misschien zijn we een match! 🙂

Zet bij ons de volgende stap in je carriére
International offers in English available on Dunlop Conveyor Belting Website.