Dit doet Dunlop : Bouwmaterialen

Wat leuk dat je op zoek bent naar meer informatie over de producten van Dunlop! In deze blog beschrijven we het proces om bouwmaterialen te maken. Zoals op welke manier de materialen worden gewonnen voor het maken van cement, bijvoorbeeld voor de bouw van huizen. Een groot onderdeel van het werk van Dunlop is het produceren van transportbanden voor zware industriële processen, zoals voor de toepassing in steengroeven. Misschien denk je er niet over na, maar de bouw van huizen, de aanleg van wegen & versteviging van dijken worden mede mogelijk gemaakt door onze fabriek. Gewoon hier uit Drachten.

In eerste instantie zou het lijken dat de transportbanden voor de mijnbouw erg lijken op de banden die gebruikt worden in een evenzware industrie, bijvoorbeeld in quarry’s* voor het afgraven van stenen. Toch is er wel degelijk een verschil. In eerste instantie al in het doel van de afgraving: bij mijnbouw graaf je af vanwege de winning van ertsen en/of mineralen. Gewonnen steen is in dit proces “afval”. In een steengroeve (quarry) graaf je stukken rots en steen af om van het gewonnen steen een bruikbaar bouwmateriaal te maken.

We hebben het vooral over afgraven. Maar wist je dat de stukken steen vaak eerst losgemaakt worden met explosieven. Ligt het los? Dan kan het afgegraven en verder verwerkt worden!

Er is nóg een verschil tussen quarry’s en mijnbouw. Dit heeft met het formaat van de operatie te maken. Mijnen zijn veel groter dan steenafgravingen. Dit is omdat het zoeken naar mineralen zoals (goud/nikkel/koper) vaak dieper in de grond gebeurt. En steen kun je gemakkelijker afgraven!

*quarry: een steengroeve voor afgraving van (verschillende) steensoorten.

Voorbeeld van een quarry

 

Na het losmaken van stukken steen uit de rotswand hou je verschillende groottes rotsblokken over, de verschillende formaten noemen we fracties. Meestal worden de stukken steen bijvoorbeeld met graafmachines of shovels in dumptrucks geladen en door de dumptrucks naar de verwerkingsfaciliteiten getransporteerd. Eenmaal aangekomen op de verwerkingslocatie worden de stenen, zonodig gebroken en daarna gesorteerd op basis van grootte. Afhankelijk van de grootte van de fractie heb je andere transportbanden nodig. Over het algemeen geldt: hoe groter de fractie, hoe stoerder de band!

Voor grote fracties heb je een stevige band nodig, die veel impact kan absorberen en daarnaast scheurbestendig is. Hoe kleiner de stukken steen, hoe minder sterk de transportband. We werken als het ware van dik naar dun :-).

Is het materiaal warm? Zoals bij een cementfabriek, Dan is het belangrijk dat de transportband waarop het materiaal wordt vervoerd hittebestendig is. Worden de (grotere) stukken steen tot bouwmaterialen verwerkt? Dan maken we een slijtagebestendige band op maat.

Dat klinkt allemaal heel logisch, maar van de buitenkant zijn (de meeste van) onze transportbanden allemaal zwart! De bijzondere kenmerken, daarentegen, verschillen per toepassing. Dat maakt het samenstellen van het rubber voor de band een ingewikkeld klusje. Één waar we gelukkig erg goed in zijn! Wist je dat we meer dan 100 verschillende samenstellingen van ons rubber hebben? Die maken we allemaal in onze fabriek in Drachten!

 

Terug naar de steen. De meest voorkomende steensoorten die worden afgegraven met gebruik van onze banden zijn: graniet en kalk-zandsteen.

Graniet: dit zijn bijvoorbeeld de grote zwarte stenen die worden gebruikt om de Afsluitdijk af te bakenen maar graniet wordt ook gebruikt voor de aanleg van nieuwe wegen. Bovenop het nieuwe asfalt legt men een bed van kleine stukjes granietgrit, wat de splitlaag wordt genoemd.
Kalkzandsteen: is een onderdeel voor de productie van cement. Cement bestaat uit cementpoeder + kalkzandsteen + zand + water + steentjes. Daarmee maak je dan bijvoorbeeld beton.

In de verwerkingsfabrieken worden de soorten steen met een zogeheten ‘crusher’ (breker) verwerkt tot het juiste formaat. Om bijvoorbeeld stenen mee te maken voor woningbouw of erfverharding. Eerlijk gezegd, zijn de meeste stenen waarmee tegenwoordig wordt gewerkt bij het maken van huizen cementproducten. Denk aan betonfunderingen, latijen en vloeren. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt cement o.a. gemaakt met kalkzandsteen. Door de stukken steen steeds opnieuw door een circuit van grote zeven heen te halen worden de grote en de kleine stukken van elkaar gescheiden. Grote stukken graniet gaan bijvoorbeeld naar de afscherming van de Afsluitdijk, en van kleine korrels worden stoeptegels gemaakt!

 

 

Mocht je je ooit nog afvragen wat Dunlop precies doet? We hebben dus een grote rol in het afgraven en verwerken van steensoorten, zoals bijvoorbeeld graniet en kalkzandsteen. Wil je meer weten over de producten van Dunlop of, belangrijker nog, deel uitmaken van de keten om van steen – huizen en wegen aan te leggen? Kijk eens bij onze vacatures, misschien zijn we een match! ?


Zet bij ons de volgende stap in je carriére
International offers in English available on Dunlop Conveyor Belting Website.