Wat doet een operator bij Dunlop?

Januari 2024

Bij Fenner Dunlop zijn we doorlopend op zoek naar operators voor in onze fabriek in Drachten. Maar wat doet een operator eigenlijk? In dit artikel duiken we hier verder in. Zo lichten we de functie bij Fenner Dunlop verder toe en nemen we je mee in een typische werkdag. Zo weet je direct wat een operator doet, en kun je inschatten of dit wellicht ook iets voor jou is!

Wat doet een operator?

Wat een operator doet is afhankelijk van het specifieke bedrijf, maar in de basis draag je de verantwoordelijkheid voor het bedienen van een machine. Het woord procesoperator wordt dan ook gedefinieerd als “bedieningsman”. Binnen deze functie ben je voor een werkgever de onmisbare schakel in het productieproces.

Een operator bij Fenner Dunlop gaat aan de slag in onze fabriek in Drachten. Dit doe je bijvoorbeeld op de mengerij, pers- of kalenderafdeling of op de afdeling manchons. Wat een operator hier doet? Je bent voornamelijk verantwoordelijk voor het bedienen van de machines op de specifieke afdeling. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en controle van het productieproces, een cruciale taak!

Bekijk operator vacatures

Het verschil tussen machine- en procesoperators

Binnen deze functie wordt vaak onderscheid gemaakt tussen twee soorten: een machine-operator en een procesoperator. Als machine operator ben je verantwoordelijk voor een deel van het productieproces, waarbij je vaak één specifieke machine beheert om het proces draaiende te houden.

Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor het gehele productieproces en zorg je ervoor dat alle machines goed blijven draaien. Vaak worden deze aangestuurd via computersystemen die jij beheert. In deze functie ben jij de mens achter de machine.

Meer over Dunlop

Taken van een operator bij Dunlop

Een operator is noodzakelijk op de werkvloer van verschillende branches en industrieën. Zelfs binnen een bedrijf kunnen de taken van deze functie per persoon sterk variëren. Bij Fenner Dunlop zoeken we voornamelijk machine operators, waarbij de taken bestaan uit:

 • Meewerken aan het produceren van in het bedrijf te maken producten;
 • Het volgens veiligheidsvoorschriften en werkinstructies bedienen en om- en instellen van productiemachines, waaronder ook het gebruik van transportmiddelen;
 • De voortgang van het proces controleren;
 • Controles uitvoeren op de machines;
 • Herkennen en oplossingen van kleine storingen;
 • Indien nodig het uitvoeren van onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden.

Zie jij jezelf dit wel doen? Bekijk dan eens de vacature voor machine operator bij Fenner Dunlop in Drachten! Wij leiden je op tot een volwaardige collega en bieden de juiste tools om je werk te kunnen doen.

Vacatures bekijken

Zo ziet een werkdag eruit

Iedere werkdag als operator is weer anders. Niet alleen omdat er altijd een nieuw probleem kan ontstaan, maar ook omdat je op verschillende tijdstippen aan je dienst begint. Als operator werk je namelijk in ploegendiensten, de machines moeten 24/7 door blijven gaan! Om dit te realiseren werk je in ploegen op verschillende dagen en tijdstippen:

 • Van 05:45 tot 13:45 uur
 • Van 13:45 tot 21:25 uur
 • Van 21:45 tot 05:45 uur

Tijdens iedere werkdag is het jouw taak dat de machines en installaties goed draaien én ook blijven draaien. Belangrijk is dat wanneer je op een probleem stuit die je niet zelf kan oplossen, een specialist inschakelt. Bijvoorbeeld een van onze allround elektromonteurs of ploegenmonteurs. Welke errors kom je vandaag tegen en moet je het weer oplossen? Je werkzaamheden en werkplek varieert continu.

Lees onze succesverhalen

Een typische werkdag bij Fenner Dunlop

Je bent in deze functie een onmisbare schakel voor jouw collega’s. Het ene moment ben je bezig om een bewerking gereed te melden, het andere moment ben je bezig bij de machine en even later draag jij je werkzaamheden over naar je nieuwe collega’s van de volgende shift. Een vroege dienst bij Dunlop ziet er ongeveer zo uit:

Tijdstip
 Taak
05:45 uur Je komt aan in de fabriek en bij jouw eerste kopje koffie van de dag start je met de overdracht van jouw mede-operators
06:00 uur      Iedereen weet wat ‘ie die dag moet doen en begint met zijn of haar werkzaamheden.
06:15 uur  De machines draaien volop. 
08:00 uur Tijd voor een bakje koffie en even bijkletsen met je collega’s.
10:00 uur  Je loopt aan tegen een storing. Want zelfs bij ons gaat er weleens iets mis. Samen met je collega’s kun je de storing gelukkig snel oplossen. 
11:00 uur Tijdens het draaien van de machine ben je samen met je collega al bezig met het voorbereiden van de volgende order. 
12:00 uur  Lunchtijd! Dit betekent bij Dunlop op vrijdag een patatje halen in het bedrijfsrestaurant. 
12:30 uur  Tijd om de machine om te stellen, want we gaan weer een ander type band produceren, waar weer een andere soort rubber wordt gebruikt.
Belangrijk dus om alle instellingen van de machine aan te passen. 
13:45 uur De werkdag is voorbij gevlogen! Tijd voor de ploegenoverdracht aan de collega’s van de late dienst.

 

Verschillende doorgroeimogelijkheden

De term ‘operator’ is een verzamelnaam voor verschillende functies en bij Dunlop heb je hierin zeker doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf! Zo hebben we bij Fenner Dunlop verschillende schalen binnen deze functie. Daarbij kun je doorgroeien naar de volgende functies:

 • Lead-operator: Als lead operator beschik je over de ervaring en kennis om de operators binnen jouw ploeg te begeleiden en te coachen. Jij leert hen de fijne kneepjes van het vak.
 • Monteur: ben jij goed in problemen oplossen? Als monteur ga je aan de slag met nog complexere storingen, om het juiste puzzelstukje te vinden.
 • Supervisor: In deze rol zorg jij ervoor dat iedereen in het team exact weet wat ‘ie moet doen, waardoor het team optimaal kan presteren. Jij bent de eindverantwoordelijke van jouw afdeling en hét eerste aanspreekpunt.

We zijn bij Fenner Dunlop regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Houd onze vacaturepagina dan ook in de gaten voor de laatste updates, of stuur gerust een open sollicitatie in als jouw kwaliteiten bij ons bedrijf passen. Om de beste te zijn, hebben we de beste mensen nodig!

Bekijk alle vacatures

Hoe word ik operator?

Er zijn verschillende manieren om jezelf klaar te stomen voor het werk als operator. Bij Fenner Dunlop vragen we minimaal om een afgeronde MBO-3 opleiding en aantoonbare affiniteit met techniek. Je gaat bij ons direct aan de slag met grote machines, wat enige technische kennis en verantwoordelijkheid vereist. Verder leren wij je op de werkvloer alles wat je moet weten om goed te kunnen werken, maar het helpt als je deze eigenschappen bezit:

 • Je bent positief ingesteld
 • Je beschikt over een probleemoplossend vermogen
 • Je kunt goed zelfstandig werken
 • Je bent gericht op veiligheid
 • Je bent een echte teamplayer
 • Je werkt netjes en nauwkeurig

Heb je op dit moment een ander technisch beroep, maar wil je graag de overstap maken naar deze functie? Dat is bij ons geen probleem! Fenner Dunlop biedt een interne opleiding waarbij jou alle kneepjes van het vak worden geleerd. Wij leiden je op tot een volwaardige machine operator in onze fabriek in Drachten en bieden de juiste tools om je werk te doen.

Solliciteer direct